Palles blog

Palles blog

Oplevelser

Min blog indeholder beskrivelser af oplevelser jeg har haft og gerne vil dele. Du er meget velkommen til at komme med kommentarer når du læser om mine oplevelser.

Bryllup i Syrien

OpstarterPosted by Palle Bergholdt Sat, April 07, 2007 20:55:14

28/2-2007

Efter en lang rejse dag ankom jeg til hotellet kl 20:00 lokal tid i Hama i Syrien. Chefen fra fabrikken havde ca. 1 time tidligere ringet og inviteret os med til et bryllup selvsamme aften. Jeg syntes måske det virkede lidt sært at vi som udenforstående deer bare var hernede for at arbejde skulle inviteres med til et bryllup for chefens nevø, men for at være høflige accepterede vi.

Kl. 21:00 blev vi hentet på hotellet og kørt ud forbi chefens kontor hvor han holdt et mindre møde med nogle kunder. Efter omkring 30 min. Hvor vi havde siddet der uden at forstå noget som helst, kørte Kåre, en af de ansatte ude fra fabrikken, som nok var den eneste der var rimelig god til engelsk og undertegnde til bryllup. Det var et bryllup med over 500 mennesker, vil jeg umiddelbart skyde på og lutter mænd. Der blev kun serveret vand, sodavand og lidt frugt som stod på bordene og vi blev straks inviteret ind med åbne arme, på trods af at ingen af dem kendte os. Hele seancen blev filmet af en kamera mand, som var hyret med dette ene formål. Jeg tvivler lidt på de ser mange udlændinge på disse kanter for vi fik utroligt meget kamera tid. Vi sad rundt ved en masse borde og flere forskellige mænd (jeg tror de var imamer eller lignende), gik på scenen og prædkede eller hvad de gjorde. Jeg har svært ved at udtale mig om det, da jeg intet forstod. Ved blev dog flere gange ønsket velkommen, danskerne, så jeg tror ikke nogen ved festen var i tvivl om hvem vi var og dette var også endnu en af grundende til at jeg tror at de ikke ofte ser udlændinge på disse kanter. En enkelt tjener var der også. Han gik engang imellem rundt med en kande stærk kaffe og 3 små kopper. Så delte han kopperne ud og hældte en bundslat meget varm stærk kaffe op som man kunne drikke, derefter samlede han kopperne ind igen og gik videre til 3 nye med de samme 3 kopper.

Et orkester på 6 mand kom på scenen og sang nogle gamle religiøse sange, utroligt højt skal jeg lige pointere, det var højere end Lørdag aften på det lokale diskotek. Derefter kom 3 mænd ind, klædt i nogle specielle gamle hvide kjoler, der gik helt til jorden og der var indsyet noget tungt i bunden af kjolerne. De havde også en speciel høj brun hat på. Musikken startede igen og de 3 mænd stod helt stille og vrikkede lidt fra side til side. Dette stod på i omkring 4-5 min., hvorefter der kom mere gang i musikken. Nu begyndte de så at dreje rundt om sig selvså kjolen slog sig ud og stod som en parasol. Herefter snurrede de så rundt i lige så lang tid og det er mig stadig ubegribeligt hvordan de kunne undgå at blive rundtossede. Kl. Var nu gået hen og blevet omkring 23:30 og det var tid for brudgommen at forlade festen. Han skulle nu over til bruden, der holdte en lignende fest, udlukkende med kvinder. Her skulle han være i omkring 30 min. Og vist indvides i svigerfamillien af hendes mor. Inden han dog kunne komme derover skulle han dog lige klædes på. Han havde i løbet af hele festen været klædt rimeligt afslappet og skulle nu iføres et jakkesæt. Dette skete ved en cermoni hvor han blev ført ind af en mand der sang og 2 andre der havde sabler krydset foran ham over hoved højde, i en form for espalie. Disse mænd samt sangeren var iført en lokal dragt. Da han kom ind blev sangeren løftet op så han kom til at stå på en anden mands skuldre og derved kom godt til vejrs. Brudgommen kom op og sidde på skuldrene af en anden og nu begyndte de så at afklæde ham og iføre ham det nye dress. Bukserne havde han allerede fået på, så det var kun skjorte, slips og jakke han manglede. Han blev også overøset med deodorant samt hårlak blev der også fyldt på ham så han blev gjort præsentabel for brudgommen. Herfeter kom han op på scenen med familie og venner udenom. Der blev dannet en stor rundkreds rundt om dansegulvet og stille og roligt begyndte folk at danse i rundkreds herinde. Efterhånden kom flere og flere ind i rundkredsen og til sidst kom brudgommen med. Da dette var ovre blev han transporteret over til bruden. Herefter blev der sunget lidt og der kom lidt mad på bordet. Retten bestod af et stort fad med ris, caju nødder og kødstykker blandet. Herefter blev hver mand udstyret med en ske og så var det bare om at gribe an. Hertil blev der serveret syrnet mælk til at drikke til. På dette tidspunkt var klokken gået hen og blevet 00:00 og efter en lang rejsedag kunne vi godt begynde at mærke søvnen melde sig, så vi takkede pænt af og blev kørt tilbage på hotellet.

Dette er måske ikke lige det ”vi andre” forstår ved en fest, men det var en rigtig sjov oplevelse at se hvordan man i andre kulturer fejre et bryllup. Der er i hvert fald himmel vid forskel fra den måde vi kristne i Danmark fejre det og så muslimerne i Syrien gør det.

  • Comments(0)//palle.berg-holdt.dk/#post5